Salony medyczne Life+

Dla zarejestrowanych

Zdrowa dieta na wiosnę.

Ewelina Tabaczar, absolwentka Uniwersytetu Rzeszowskiego, magister biologii w specjalizacji
antropologia człowieka z anatomią. Ukończone studia podyplomowe o kierunku Dietetyka,
gastronomia i żywienie w Uniwersytecie Rzeszowskim oraz Poradnictwo dietetyczne
postępy w żywieniu człowieka w InstytucieŻywności i Żywienia w Warszawie. Uczestniczka
licznych szkoleń, m. in. Żywienie i suplementacja w sporcie, Nutrition, Health and Lifestyle,
Nutrition for HealthPromotion and DiseasePrevention.
Strona: www.dietifi t.pl

 

 

W okresie zimowym rzadziej maszerujemy, biegamy czy jeździmy na rowerze bo niestety warunki na dworze nie sprzyjają tego typu aktywności. Możemy być zaskoczeni jeśli po zrzuceniu kurtki, czapki i szalika pozostanie nam pamiątka po zimie w postaci fałdki tłuszczu w okolicy brzucha. Dlatego też w momencie pojawienia się pierwszych wiosennych promyków słońca nie zastanawiajmy się ani minuty dłużej nad wybraniem się na dłuższy spacer. Aby wrócić do formy sprzed zimy powinniśmy jak najszybciej zwiększyć aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i wprowadzić zmiany w naszej diecie.

Zimą spożywaliśmy więcej produktów mrożonych i nieraz wysoko przetworzonych. W naszym menu pojawiały się wówczas produkty konserwowe, które nie dostarczały takich ilości witamin co świeże warzywa czy owoce. Dlatego kiedy na lokalnym targu zaczynają pojawiać się nowalijki wrzućmy kilka sztuk do koszyka, gdyż z pewnością poszerzą nasze menu. Rzodkiewka, szczypiorek czy sałata to produkty które w pierwszej kolejności urozmaicą naszą ubogą w sezonie zimowym dietę. Warzywa i owoce nie zawierają dużo kalorii, dlatego też możemy spożywać je w ilości ok. 0,5kg w ciągu dnia. Gdy będziemy mogli skorzystać już ze sprawdzonych, lokalnych i sezonowych produktów postarajmy się aby znalazło się w naszym menu przynajmniej 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców.
Podstawę naszej diety powinny stanowić produkty zbożowe. Spożywajmy przynajmniej 5 porcji dziennie produktów z tej grupy. Pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony czy ryż powinny znaleźć się w każdym posiłku w ciągu dnia. Produkty te dostarczą nam witamin z grupy B, magnezu, potasu oraz błonnika pokarmowego. 
Zdecydowanie za mało spożywamy mleka oraz produktów mlecznych - a szkoda. Wybierając ser twarogowy i kefir częściej niż sery pleśniowe czy tłuste wędliny szybciej odzyskamy szczuplejszą sylwetkę. Produkty mleczne powinny znaleźć się przynajmniej 2 – 3 posiłkach. Możemy przykładowo przygotować przepyszną pastę do chleba z sera twarogowego i startej rzodkiewki z dodatkiem posiekanego szczypiorku.
Tłuszcze stanowią ważny element naszej diety, dlatego nawet podczas procesu odchudzania powinniśmy uwzględnić je w menu, zwracając jedynie uwagę na ich ilość. Jedna do dwóch łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego jako dodatek do przygotowania potraw w zupełności wystarczy. Oczywiście do posmarowania kanapek uwzględnijmy cienką warstwę margaryny lub masła jeśli nie ma przeciwskazań. Pamiętajmy że tłuszczu dostarczymy także z mleka, serów czy wędlin.

Powyższe wskazówki dotyczące naszego menu na wiosnę oraz większa dawka ruchu umożliwią nam szybki powrót do formy sprzed zimy.